IN HARMONIE MET JEZELF

Steeds meer mensen, in alle leeftijden en generaties, worden het slachtoffer van burn-out of chronische vermoeidheid. Steeds vaker hebben zij het gevoel dat ze in een ‘rat-race’ zitten, voortdurend ‘aan’ staan of zichzelf (te) veel druk opleggen. Kenmerkend is dat ze zelf wel voelen dat het niet goed is, maar ook niet weten wat ze anders kunnen doen. Daardoor verandert er niets en reageert het lichaam uiteindelijk met een vorm van ‘shut-down’.

Sinds 2012 hebben we een praktijkFocus op Balans – met als missie, mensen helpen met lichamelijke, emotionele en psychische klachten. Mensen die in het reguliere circuit niet voldoende geholpen kunnen worden, blijven achter met een niet eenduidige diagnose en een scala aan diffuse klachten. Dit was en is nog steeds ons doelpubliek. Naast onze eigen praktijk doen we dat ook in het bedrijfsleven.

Om deze groep van mensen te helpen maken we gebruik van een aantal instrumenten die inzicht geven in wat er nu echt speelt. Om de psychologische kant van het verhaal goed in beeld te brengen hanteren we een scan die zowel handmatig als online uitgevoerd kan worden. Deze relatief korte test (ongeveer 15 minuten) geeft ons een psychologisch profiel waarmee zowel de natuurlijke talenten als het aangeleerd gedrag zichtbaar wordt gemaakt. Daarmee brengen we de energieconsumptie vrij nauwkeurig in beeld.

 

Uit ons onderzoek blijkt dat focus op balans zich richt op een drie-tal aspecten:
1. Persoonlijke weerbaarheid
2. Relaties met anderen
3. Omgevingsfactoren

Wanneer er in één van deze gebieden een (ingrijpende) verandering plaatsvindt, moet er een nieuw evenwicht gezocht en gevonden worden. Balans is een dynamisch evenwicht. Disbalans is het gevolg van een opeenstapeling van factoren waarin persoonlijkheid, relaties en de omgeving samenkomen. Hoe meer factoren uit balans zijn, hoe groter de kans op burn-out.

Focus op Balans is er voor de particulier of werknemer en beantwoordt vragen als: ‘Waarom overkomt mij dit? Waarom heb ik dit niet zien aankomen? Wat kan ik doen om zo snel mogelijk me weer goed te voelen?’

Focus op Balans is er voor de werkgever en beantwoordt vragen als: ‘Kunnen we verzuim vroegtijdig herkennen en voorkomen? Wat kunnen we structureel doen als het gaat om preventiebeleid? Wat kunnen we doen zodat uitgevallen medewerkers zo snel mogelijk weer mee kunnen doen?’

Nieuws

Abonneer je op Gail's nieuwsbrief
Klik hier voor Gail's blog!