Rendement uit talent

"Werkgevers letten bij sollicitaties vooral op formele eisen", luidt een recente discussie op het internet. Mijn persoonlijke ervaringen op dit gebied bevestigt dit beeld. Het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig op safe speelt. Onder het motto, als je je aan de procedure houdt, dan doe je het goed. Onbedoeld krijgt het proces daardoor meer gewicht dan de sollicitant. Sterker nog, de mens dreigt zelfs uit beeld te raken. Realiseren we ons eigenlijk nog wel dat het uiteindelijk de persoon is die het werk gaat doen? Die persoon maakt uiteindelijk het voortbestaan van de onderneming mogelijk.

Ervaring
De vraag is, in hoeverre werkervaring alleszeggend is voor het uitoefenen van een bepaalde functie. Ervaring in de breedste zin van het woord, affiniteit, belangstelling maar vooral talent, interesse en ontwikkelpotentieel is belangrijk voor het succesvol functioneren.

Look-alikes
Als we dezelfde meetmethodes blijven hanteren zullen we alleen nog maar 'look-alikes' aannemen. Namelijk de HBO+ van begin 30 met 3-5 jaar ervaring in dezelfde sector. We doen niets aan diversity. We doen niets aan talentontwikkeling. We doen niets aan on-the-job developement of mentoring. 

Perfect match
Wanneer je informatie over natuurlijk talent (archetypen) combineert met ontwikkelde competenties, krijg je een heel krachtig beeld over de match tussen kandidaat en functie. Maar ook tussen kandidaat en het team waarbinnen deze zal gaan functioneren. "Elkaar aanvullen" maar dan ook werkelijk aanvullend zijn en niet meer van hetzelfde. 

Rendement uit human capital
De ME4ALL Talentscan geeft aan welke competenties uit natuurlijk talent zijn voortgekomen en welke ontstaan zijn vanuit fragiele kracht. Fragiele kracht betekent: het kost je energie, levert geen plezier op maar je bent er wel goed in 'geworden'. Dit instrument is ooit ontwikkeld op de vraag: kun je burn-out voorspellen. Het is zeer krachtig als het gaat om de juiste persoon op de juiste plaats. Je haalt absoluut meer rendement uit human capital en je kunt ziekteverzuim actief terugdringen. Hoeveel zou dat een bedrijf kunnen opleveren?

Diversiteit
En dat is toch waar het in het bedrijfsleven om gaat? Rendement halen uit je investeringen? Waarom dan niet bewust rendement uit talent halen. En niet alleen voor de 20 en 30 plussers, maar ook voor de 40 plussers. Denk ook eens aan 50 en 60 plussers. Het pensioen is immers ver weg. Inzicht in de verschillen in communicatie maakt samenwerking mogelijk. De ME4ALL talentscan geeft je de gewenste informatie om efficiënte keuzes te maken. 

Nieuws

Abonneer je op Gail's nieuwsbrief
Klik hier voor Gail's blog!