Structuur, een paradox

Structuur biedt houvast. In de breedste zin van het woord biedt het een vorm waarin een individu zich kan ontplooien. Structuur ondersteunt het individu. Energie gericht op deze vorm geeft focus. Daarmee biedt het mogelijkheden voor groei en ontwikkeling.

En er kan een moment ontstaan waarop de bestaande structuur niet meer past. Het individu is zijn bestaande omgeving ontgroeit. Nu is het moment om los te komen van de bestaande structuur. Ont-binden is noodzakelijk voordat nieuwe verbindingen aangegaan kunnen worden. Leegte tussen structuren.

Leegte – de afwezigheid van structuur – wordt vaak als eng ervaren. Dit ervaart het individu als chaos. Leegte is onbegrensd en dus ruim. De kracht van leegte is dat alles mogelijk is. Als alles mogelijk is, is dat voor de een het ultiemum van creativiteit en vrijheid. Voor een ander werkt het verlammend. Er zijn immers (te) veel keuzemogelijkheden en wat kies je dan? En stel dat je kiest, wat laat je daar dan voor. Dan nog maar liever niet kiezen – het uitstellen van het keuzemoment. Uitstel leidt tot niets. 

Het IBM filmpje The Powers of Ten laat zien dat alles in het universum en in het lichaam een paradox is tussen bewegelijkheid en leegte. Net als het leven zelf. We kiezen structuren die ons passen. En net als bij de slang, werpen wij de huid af wanneer deze niet meer passend is, om ruimte te maken voor een volgende fase.

Nieuws

Abonneer je op Gail's nieuwsbrief
Klik hier voor Gail's blog!